Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

“Εθνικός… τρόπος ζωής”




Αν νομίζει κανείς πως στον Πειραιά υπάρχει μόνο ο Ολυμπιακός κάνουν μέγα λάθος. Θα μπορούσε να πει κανείς, μάλιστα, πως το Λιμάνι διαθέτει δύο μεγάλες αθλητικές οικογένειες: Τον Ολυμπιακό και τον Εθνικό Πειραιώς! Μία ομάδα με λαμπρή ιστορία και μεγάλη βάση κόσμου που τη στηρίζει διαρκώς.

Τα τελευταία χρόνια, το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου έχει πάρει τα πάνω του και -σαν σύγχρονος Φοίνικας- αναγεννήθηκε από τις στάχτες του. Σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε η εμπλοκή στα κοινά του συλλόγου δύο ανθρώπων. Του Βασίλη Δέρβου και του Δημήτρη Καραφαντή. Πρόκειται για δύο… εραστές της πορτοκαλί μπάλας, μα πάνω απ όλα φανατικούς φίλους του Εθνικού Πειραιώς, τον οποίο θέλουν να δουν να αγωνίζεται όσο το δυνατόν ψηλότερα.

Ο Δημήτρης Καραφαντής (πρόεδρος τη Διοικούσας Επιτροπής) μίλησε στο eBasket.gr για την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται στους “κυανόλευκους” τα τελευταία χρόνια, τη στήριξη που υπάρχει από πολλούς φίλους της ομάδας, τη δυναμική που παρέχει στον Εθνικό Πειραιώς η… συμμαχία που έχει αναπτυχθεί την τελευταία τριετία, αλλά και το μεγάλο όνειρο που δεν είναι άλλο από την επιστροφή στη φυσική έδρα, το “Παπαστράτειο“.

Πρόκειται για έναν… οπαδό του Εθνικού, ο οποίος παραδέχεται πως “ο Εθνικός είναι για μένα τρόπος ζωής αφού από μικρό παιδί ήμουν στο Καραϊσκάκη βλέποντας την ομάδα ποδοσφαίρου. Να φανταστείς πως όταν χάνουμε, γυρνάω σπίτι και δεν μπορώ να δω καθόλου αθλητικά. Απλά δεν μπορώ!”.

Και πώς να γίνει διαφορετικά, άλλωστε, για έναν… βέρο Πειραιώτη, ο οποίος έχει ακολουθήσει το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου (αλλά και αυτό του πόλο) ως… οπαδός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Έτσι, όταν του έγινε πρόταση να αναλάβει χρέη προέδρου στο τμήμα μπάσκετ, ήταν αδύνατο να αρνηθεί, όπως παραδέχεται ο ίδιος.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο eBasket.gr:

- Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να ξοδεύει χρήμα και χρόνο στο μπάσκετ, και δη στις μικρές κατηγορίες;
“Θα ήθελα να τονίσω πως το τμήμα μπάσκετ του Εθνικού Πειραιώς υφίσταται σήμερα γιατί στην ομάδα είναι επικεφαλής και στυλοβάτης (έχοντας τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο) ένας μεγάλος Εθνικός και σπάνιος άνθρωπος, ο Βασίλης Δέρβος. Ο Βασίλης είναι για μένα κάτι παραπάνω από φίλος. Έτσι, από τη στιγμή που μου είπε να αναλάβω πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, δεν μπορούσα να αρνηθώ.

Πριν τρία χρόνια όταν το τμήμα μπάσκετ είχε μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης, ο Βασίλης Δέρβος μετά από παρότρυνση πολλών φιλάθλων του Εθνικού, και ειδικά του Μιχάλη και του Βασίλη, μπήκε με σκοπό να βοηθήσει στην αρχή. Στην πορεία, όμως, ανέλαβε το τμήμα εξ ολοκλήρου. Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια που αναλάβαμε την ομάδα, αυτή ανέβηκε δύο κατηγορίες φτάνοντας στη Β’ Εθνική όπου είμαστε σήμερα, ενώ έχει κατακτήσει κι ένα Κύπελλο ΕΣΚΑΝΑ”.

- Τι είναι αυτό που σας κρατά ενωμένους να συνεχίζεται την προσπάθεια, παρά τις δυσκολίες της εποχής;
“Το μυστικό της επιτυχίας νομίζω πως είναι ότι στο τμήμα είμαστε όλοι μια “οικογένεια”, μια γροθιά. Στη Διοικούσα Επιτροπή είμαστε πρώτα φίλοι μεταξύ μας και φίλαθλοι κι έχουμε ένα κοινό όραμα: Να καμαρώσουμε τον Εθνικό Πειραιώς όσο το δυνατόν ψηλότερα. Εδώ πρέπει να τονίσω πως μεγάλη είναι η προσφορά και του αντιπροέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, Μάνου Παγώνη, ο οποίος είναι… “άρρωστος” με τον Εθνικό Πειραιώς και πολύ καλός φίλος τόσο δικός μου, όσο και του Βασίλη (Δέρβου).

Όλοι γίναμε Εθνικοί από το ποδόσφαιρο. Όμως εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου ο σύλλογος να ακουστεί σε όλη την Ελλάδα και μέσα από το τμήμα μπάσκετ. Μακάρι να κερδίσουμε κι άλλους οπαδούς σε ένα άθλημα, το οποίο έχει προσφέρει στη χώρα μας πάμπολλες διακρίσεις”.

- Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε από τότε που αναλάβατε τα ηνία του Εθνικού Πειραιώς;
“Ίσως η δυσκολία σ εμάς έγκειται στο γεγονός ότι είμαστε πρώτα φίλαθλοι και μετά παράγοντες. Καμιά φορά παρασυρόμαστε από τον ενθουσιασμό μας και κάνουμε λάθη. Το να είσαι φίλαθλος του Εθνικού Πειραιώς σήμερα με τα όσα έχει τραβήξει το σωματείο είναι μεγαλείο! Το μόνο που υπόσχομαι στο λαό του Εθνικού είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα για να τον γιγαντώσουμε και να τους κάνουμε όλους υπερήφανους.

Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο για τη μεγάλη στήριξη και ώθηση που μας παρέχει φέτος με την παρουσία του τόσο στα εντός όσο και στα εκτός έδρας παιχνίδια. Όπως επίσης και τους οργανωμένους φιλάθλους μας από το σύνδεσμο των “Πινέζων”, που είναι στο πλευρό μας διαρκώς. Φυσικά και τον μεγάλο “Εθνικάρα” μας, τον Γιάννη Μαντζουράνη, που δεν χάνει αγώνα και εμψυχώνει τους παίκτες με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο”.

- Υπάρχει στο μυαλό σας η άνοδος στην Α1;
“Είναι ένα όνειρο… τρελό και απαίτηση των οπαδών μας κάθε Κυριακή. Εξάλλου έχουν βγάλει και σχετικό σύνθημα που λέει “Δεν θέλω πλοία, δεν θέλω τρένα, θέλω να δω τον Εθνικό στην Α1″. Όμως, μην ξεχνάμε ότι πριν δύο χρόνια αυτή η ομάδα ήταν στο τοπικό και ότι όλα θέλουν το χρόνο τους. Αν είναι να έρθει, πάντως, αυτό, το μόνο σίγουρο είναι ότι εγώ ή στο Ωνάσειο θα πάω ή στο Δαφνί”. (γέλια)

 Υπάρχει κάτι που να σας λείπει;
“Στην ομάδα δεν λείπει τίποτα. Όλοι είμαστε δίπλα τα παιδιά και στο προπονητικό τιμ. Εγώ προσωπικά είμαι καθημερινά στις προπονήσεις και παρακολουθώ από κοντά τα πάντα κι ότι πρόβλημα προκύψει, θα κάνω τα πάντα προκειμένου να επιλυθεί άμεσα”.

- Ποιοι είναι οι στόχοι του Εθνικού Πειραιώς στο φετινό πρωτάθλημα; Ίσως η άνοδος με βάση και την παρουσία του στην κορυφή της βαθμολογίας μετά το πέρας της τέταρτης αγωνιστικής;
“Οι στόχοι μας φέτος ως νεοφώτιστοι είναι να σωθεί η ομάδα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και μετά παιχνίδι με το παιχνίδι να δούμε τι μπορούμε να καταφέρουμε. Στο τέλος της χρονιάς, πάντως, θα κάνουμε το ταμείο μας. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η ομάδα έχει την τύχη να διαθέτει στη θέση του πρώτου προπονητή ένα μεγάλο δάσκαλο του μπάσκετ, τον Κώστα Σορώτο, όπου μαζί με τον βοηθό του, Μάριο Γούναρη, αποτελούν ένα σπουδαίο τεχνικό τιμ”.

- Ποιοι απαρτίζουν την ομάδα του Εθνικού Πειραιώς εκτός παρκέ; Ποιοι είναι οι αφανείς ήρωες, γιατί λογικά θα υπάρχουν και τέτοιοι…
“Με την ευκαιρία της ερώτησής σας, θέλω να ευχαριστήσω, επίσης, το Νίκο Μούρμουρα για την πολύτιμη βοήθειά του το φετινό καλοκαίρι στο “χτίσιμο” της ομάδας, όπως και τον Άγη Καραμολέγκο, που είναι δίπλα στην ομάδα με την πείρα και τις συμβουλές του, όντας ο τελευταίος παράγοντας που είχε το τμήμα πριν 18 χρόνια στη Β’ Εθνική. Επίσης όλα τα παιδιά της Διοικούσας Επιτροπής, που ο καθένας ξεχωριστά από το πόστο του βοηθάει την ομάδα.

Αναλυτικά αναφέρω τους Νίκο Σταφυλάκη, Μάριο Βασιλόπουλο, Μάνο Χαλδαίο, Κώστα Παππά, Παναγιώτη Μπούρη και τον Κώστα Κουσάνα, αλλά και τον Τάκη και τον Σπύρο (προηγούμενη διοίκηση) και τόσους άλλους που σε δύσκολες εποχές έχουν βάλει το λιθαράκι τους στην ομάδα μας κρατώντας την “όρθια”.

Επίσης, θέλω να ευχηθώ στον πρόεδρο του ποδοσφαιρικού τμήματος, Αλέξη Αγγελόπουλο, γρήγορη επάνοδο για την ομάδα μας στη Γ’ Εθνική για αρχή και στη συνέχεια στη φυσική της θέση που είναι στη Σούπερ Λιγκ, όπως και στον Αντώνη Πρίντεζη, πρόεδρο του Ερασιτέχνη, και στους εφόρους των τμημάτων βόλεϊ, κολύμβησης και χόκεϊ πάντα επιτυχίες και στο τμήμα πόλο να επιστρέψει το γρηγορότερο στο θρόνο του”.

- Η επίλυση του γηπεδικού προβλήματος τι σημαίνει για εσάς;
“Έχουμε φοβερό γηπεδικό πρόβλημα στον Πειραιά. Είμαστε στιβαγμένες όλες οι ομάδες στο κλειστό “Σαλπέας”. Ποιος και που να πρωτοκάνει προπόνηση εκεί; Έτσι αναγκαστήκαμε και βρήκαμε μία προσωρινή λύση παίζοντας στο κλειστό του Κερατσινίου. Κάνουμε δύο προπονήσεις εκεί και τρεις στο “Σαλπέας”. Άρα καταλαβαίνετε ότι στην ουσία τα μισά παιχνίδια τα παίζουμε εκτός έδρας και τα άλλα μισά σε ουδέτερο γήπεδο.

Κάπου εδώ νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Φάρου Κερατσινίου, Βαγγέλη Τσάπα, για τη βοήθεια που μας προσέφερε μαζί με τη Δημοτική Αρχή του Κερατσινίου στο θέμα του γηπέδου. Το θετικό είναι πως το κονδύλι εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και απομένουν, πλέον, κάποια γραφειοκρατικά ζητήματα, τα οποία ελπίζουμε να λυθούν σύντομα και να επιστρέψει ο Εθνικός Πειραιώς στη φυσική του έδρα, το “Παπαστράτειο”.

- Επόμενο βήμα; Ίσως η ανάδειξη παικτών από τις Ακαδημίες;
“Έχουμε ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια στις Ακαδημίες μας, όπου σκοπός της Διοικούσας Επιτροπής είναι να ρίξει μεγάλο βάρος. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τέσσερα τμήματα, τα οποία μαζί με το Εφηβικό απαριθμούν περίπου εκατό παιδιά. Προσδοκούμε σε λίγα χρόνια να βγάλουμε παίκτες από τα “σπλάχνα” μας.

Ο Αλέξης Αναγνωστόπουλος (τεχνικός διευθυντής) μαζί με τον Βαγγέλη Βασιλόπουλο, τον Υπεύθυνο Ακαδημιών (Δημήτρη Αναγνωστόπουλο), αλλά και τους εφόρους μας, Σία, Έφη, Μαρία και Βαγγέλη, μας εγγυώνται ένα καλό αποτέλεσμα”.



Πηγή:http://www.ebasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου